Premier League versus Serie A, așa a fost denumit duelul dintre cele trei echipe britanice și omoloagele lor din Peninsulă. Scorul e binecunoscut: 3-0 pentru reprezentatele fotbalului englez. Rând pe rând, cronologic vorbind, Juventus, Inter și Roma au fost eliminate de Chelsea, Manchester United și Arsenal. Scorul întâlnirilor directe ar sugera că nu sunt prea multe de comentat în ceea ce privește superioritatea Albionului față de Il Calcio, dar, la o analiză mai atentă, observăm că lucrurile nu stau chiar așa.
ProSport face o analiză a situației fotbalistice din cele două țari, pentru a stabili dacă situația fotbalului italian este atât de dramatică precum pare.
Serie A, inferioară Premier League?
La prima vedere, răspunsul pare simplu. Da! Dacă privim superficial rezultatele din Champions League, am putea spune că Italia este mult inferioară Angliei, dar nu este chiar așa. Duelul dintre Juventus și Chelsea a fost tranșat de "milionarii" lui Abramovic cu o doză mare de noroc, dacă stăm și ne gândim că în meciul retur a fost decis de golul lui Essien, fază la care șansa și-a spus din plin cuvântul. Dacă mai adăugăm faptul că Juventus a reușit să înscrie și în zece jucători, este ușor de înțeles care din echipe a fost superioară în acea seară. De asemenea, în meciul tur, marile ocazii i-au aparținut tot lui Juventus, Del Piero iertându-i pe englezi de un gol în deplasare care le-ar fi fost fatal.
Apoi mai este povestea Romei. Nu ne referim la legenda întemeierii legendarului oraș ci la ceea ce a pățit AS Roma în dubla cu Arsenal. În dubla manșă, antrenorul Luciano Spalletti a trebuit să facă față "tunarilor", cu o echipă improvizată în care a folosit nu mai puțin de trei debutanți absoluți în UEFA Champions League! Fundașii Motta, Diamoutene au făcut cunoștință cu Champions League chiar pe Emirates, în timp ce Loria mai jucase sporadic, în acest sezon în faza grupelor.
Mai mult, ca tacâmul să fie complet, pentru meciul retur, Roma a jucat fără De Rossi( foto),l-a pierdut pe Mexes cu câteva ore înainte de meci, iar Juan, s-a accidentat după câteva minute.Unde mai punem că David Pizzaro, Francesco Totti și portarul Doni au intrat pe teren și au jucat peste 120 de minute, la 50% din potențialul fizic. Cu toate acestea, Roma a avut marile ocazii în meciul de pe Olimpico, doar ratările monumentale ale lui Julio Baptista și Taddei făcând ca scorul să nu ia proporții. Pentru situația Romei, elocventă este declarația lui Marcello Lippi:
"Nu am văzut atât ghinion în toată viața mea.Le lipsea jumătate din echipă și asta nu a fost suficient…Juan s-a accidentat și Spalletti a trebuit să schimbe sistemul de joc. Când am văzut în ce hal arătau Pizzaro și Totti, m-am cutremurat!",a declarat antrenorul campioanei mondiale en-titre pentru Il Messaggero.
Ce să mai vorbim de penalty-ul clar neacordat la faultul lui Clicy asupra lui Motta, la scorul de 1-0…
Interul lui Mourinho a pierdut calificarea cu Manchester United după două meciuri echilibrate, în care se putea întâmpla orice.Dacă, la 1-0 Adriano ar fi marcat, atunci cu siguranță că se discuta altfel astăzi. Tot atât de adevărat este că și Manchester a avut ocaziile sale, însă, per total, au fost două manșe echilibrate. Cu siguranță însă și aici accidentările și-au spus cuvântul, Chivu lipsind, iar Mourinho l-a folosit pe Samuel, care nu se mai antrenase de trei săptămâni, cât și pe Cordoba, accidentat la meciul cu Sampdoria…
"Catenaccio" de Anglia
Una din cauzele pentru aceste înfrângeri pe linie ale reprezentantelor fotbalului italian ar fi folosirea clasicelor tactici defensive specifice pentru Il Calcio. Curios, pentru că privind meciul de la Madrid, dintre Real și Liverpool, se observă că a câștigat echipa care a jucat mai mult în defensivă, mizând pe un singur vârf, Fernando Torres. Echipa care a avut inițiativa per totalul celor două manșe, Real Madrid, nu a marcat niciun gol! În timp ce echipa mai defensivă a marcat, și cu ajutorul decisiv al arbitrilor, patru goluri!
Că defensiva este principala armă a echipelor englezești, n-ar trebui să mai constituie o surpriză, dacă analizăm situația din clasament din Premier League respectiv Serie A. Dacă analizăm primele trei echipe din Anglia, observăm că primele trei echipe au primite 16,21 și 16 goluri primite, în timp ce în Italia, Inter, Juventus și Milan au 21, 22 și 27 de goluri primite! Cu alte cuvinte, liderul din Serie A, se apropie ca nivel defensiv, doar de Liverpool, pentru că echipa de locul 3, Chelsea, are o apărare mult mai bună decât Campioana Italiei!
Care englezi?
Ultima indicație în privința "sănătății" celor două campionate în discuție este reprezentată de numărul de jucători autohtoni din echipele de vârf. Din acest punct de vedere, Arsenal, fără niciun englez a învins Roma, cu patru italieni titulari, plus încă doi pe parcurs, Liverpool a avut doar doi autohtoni în echipă, Chelsea a avut trei, iar Manchester United a aliniat un număr record: 4! Discuția este fără sens în ceea ce privește antrenorii. În timp ce în Top 4 din Premier League, nu există niciun antrenor englez, la italieni, doar Mourinho nu este din Peninsulă.
Mai mult, unul din eroii lui Liverpool, atât în Ligă cât și în derby-ul cu United, Andrea Dossena, a jucat numai la echipe precum Udinese, Treviso sau Verona în Serie A, iar Gianfranco Zola este unul din cei mai în vogă antrenori din Insulă. Asta în timp ce în Serie A, nu rezistă decât "bătrănul" Beckham. Însăși reprezentativa "trufașului Albion" este antrenată de Fabio Capello…
Articol scris de Mihai Șomănescu
Â
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER